Kayıtlar

Nisan, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Word Art

WordArt: Eğitimde Kelime Bulutu Kullanımı Kelimeler, bir öğrencinin kavrama düzeyinin yapı taşıdır. Öğrenilen her yeni kelime, her bir kavram öğrenciye farklı bir bakış açısı sunar. Ona yeni yollar sunar, kavrama-anlama düzeyinin gelişmesine katkı sağlar. Öğrencinin konuşması, yeni fikirler üretip yazabilmesi sahip olduğu kelime dağarcığıyla doğru orantılıdır. Kelime dağarcığı zengin öğrencilerin okuldaki başarı durumu da diğer öğrencilere göre çok daha iyidir. Peki kelimelerle oynamaya ne dersiniz? Kelimelerden kelime bulutları oluşturmaya diğer adıyla wordle oluşturmaya? Son zamanlarda internette sıkça görmeye başladığımız, iç içe yazılmış kelimelerle oluşturulmuş kelime bulutları bulunmakta. Şekil şekil, renk renk, büyüklü küçüklü. Bu kelime bulutlarını eğitimde öğrencilerin kelime dağarcığını geliştirmek için de kullanabileceğimiz hiç aklınıza geldi mi? Sadece kelime dağarcığını geliştirmekten öte farklı amaçlarla da eğitimde bu kelime bulutlarını kullanabiliriz.

Canva

Canca,  ücretsiz  bir  web tabanlı tasarım uygulaması dır. İnfografik, poster, sunum, davetiye, kart, reklam ya da sosyal medya gönderileri gibi birçok görseli profesyonel bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olur. Staja gittiğimiz zamanlar okul panosu için hazırladığım afişlere bakabilirsiniz. School Supplies Welcome Back School Poster - Bahar Mercan

Blendspace

Blendspace sitesine üye olmak ve ders içeriğini (yazı, resim, bağlantı, video, vb.) sürükle bırak yöntemiyle oluşturmak oldukça kolay. Oluşturduğunuz ders içeriklerini birçok alanda (Edmodo, Facebook, Twitter, Drive, vb.) paylaşmanız da mümkün. Dilerseniz öğrencilerinizle dersin kodunu paylaşarak onları içeriği düzenlemeleri için davet de edebilirsiniz. Sizler için örnek hazırladığım ders içeriğine birlikte bakalım:

Animatron

Bu yayında günümüz ev şartlarına biraz değinmek istedim evde geçirilen zamanlar nasıl geçiyor animasyon şeklinde anlatmaya çalıştım. Umarım evde geçirilen zamanlara birazda olsa benzemiştir. :)

Plickers

Resim
Plickers Nedir? Plickers ; sınıfımda kullandığım, öğrenciler tarafından da oldukça beğenilen, eğlenceli bir soru/test çözme aracıdır.  Plickers’ı  her eğitim düzeyinde kullanabilirsiniz.  Plickers , Web 2.0 araçlarından biri olmasına rağmen her öğrenci için ayrı ayrı teknolojik alet gerektirmeyen harika bir araçtır.  Plickers’ı  sınıfınızda kullanmak için bir adet telefon/tablet ve projeksiyon/akıllı tahta yeterlidir. Öğrenciler için ise QR kodların yer aldığı bir adet cevap kağıdı yeterli gelmektedir. Plickers’ı Hangi Amaçla Kullanabiliriz? Öğrencilerin ön bilgilerini kontrol etmek için, Ders sonu değerlendirme için, Konu değerlendirmesi için, Ünite veya tema sonu değerlendirmesi için, Anket çalışmaları için, Oylama yapmak için, Hazırladığım sınıfa birlikte göz atalım:

classdojo

Resim
ClassDojo Nedir? ClassDojo, sınıfta öğrendiklerini evde resim, video ve mesajlar yollarıyla paylaşarak birbirine sımsıkı bağlı topluluklar inşa etmek için öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerin her gün kullandığı bir iletişim platformudur.

Tinkercad

Resim
Tinkercad kullanması en eğlenceli tasarım programlarından biridir. Rengarenk ara yüzü ile çok ciddi işleri bile keyifle yapabilirsiniz. Kendi tasarımlarınızı yapmaya başlamak istiyorsanız ücretsiz bir hesap açıp profilinizi oluşturabilir yaptığınız modelleri kaydedip daha sonra üzerlerinde tekrar oynayabilirsiniz. Ayrıca profilinizi açtıktan sonra yaptığınız modelleri paylaşabilir, paylaşılmış başka modelleri kullanabilirsiniz. Böylece aslında üzerinde oynayabileceğiniz bir sürü modele de sahip oluyorsunuz. Oluşturduğunuz modelleri 3 boyutlu yazıcılar için indirebilir ve basabilirsiniz. Böylece bu basit programı ve 3 boyutlu yazıcıları kullanarak aklınızdaki fikirleri hızlı bir şekilde gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Uygulama; Windows, Mac veya Linux üzerinde tüm Web tarayıcılarında çalışır. Bende bu 3 boyutlu evde çocuklarla birlikte hazırladık. Onlarında keyif aldığı bir uygulama. Sizde evinizde çocuklarınızla keyifli işler çıkarabilirsiniz. :)

Edpuzzle

EdPuzzle, video içi ölçme değerlendirme işlemleri yapabileceğimiz en iyi ve etkin araçlardan biri. Bu imkânlardan yararlanmak için tek yapmanız gereken EdPuzzle sitesine üye olmak. Üye olduktan sonra isterseniz sınıfınızı, sınıflarınızı sisteme ekleyerek daha sonra oluşturacağınız videolu değerlendirme içeriklerinizi bu öğrencilerinizle paylaşabilir. Videoyu izlemeleri için bir süre tanımlayabilir, daha sonra bu videoları kimlerin izleyip izlemediğini, video içindeki sorulara kimlerin cevap verip vermediğini, sınıfın başarı durumunu vb. aklınıza gelebilecek birçok sonucu görmeniz mümkün. Buradan elde edeceğiniz verilerle yeni dersler hazırlayabilir, sınıfın veya sınıftaki herhangi bir öğrencinin hangi konularda eksik olduğunu görüp bu yönde çalışmalar yapabilirsiniz. Şimdi size hazırladığım örneğe bakabilirsiniz.

Articulate

Merhaba değerli okuyucu, bu yazıda  Articulate Rise ile ilgili bir tanıtım yapmak istiyorum. Bildiğiniz gibi e-eğitimler; kolaylığı ve takibi nedeniyle şirketler tarafından çok fazla tercih ediliyor. Bu nedenle gelişen eğitim teknolojilerinde bizim daha hızlı e-eğitim hazırlamamıza olanak tanıyan yazılımları gelişmeye başladı. Tamamen web ortamında hazırlayarak belirli bir kaç teknik bilgi ile hızlıca etkileşimli e-eğitim ve sınav oluşturabiliyorsunuz. Sizler için hazırladığın örneği inceleyebilirsiniz.

Emaze

Resim
Emaze gelecek neslin çevrim içi sunum yazılımıdır.Hedef kitleniz için basit ve kolayca görsel bir deneyim yaratmak için profesyonelce tasarlanmış ücretsiz sunum şablonlarından birini seçebilirsiniz. Emaze video sunumları ve 3D sunumlar yapan Web tabanlı bir araçtır. 4.1 Emaze Avantajları -Kullanımın kolay ve şablon bazlı bir sunum aracı olması , -Ücretsiz olması , -Bulut teknolojisi , -Herhangi bir bilgisayar tablet yada telefon üzerinde sunumu düzeltme ve görüntüleme şansı, -Oluşturulan sunumun tüm dünya ile paylaşılabilmesi ve otomatik çeviri özelliğinin olması avantajlarından sadece birkaçıdır. 4.2 Emaze Dezavantajları -Şablonlarının kısıtlı sayıda olması , -Hazırlanan sunuları indirmek veya emaze logosundan kurtulmak gibi özellikler için ücretli versiyona geçmeniz gerekmekte , -Ücretinin çok pahalı olması dezavantajlarındandır. 5.Google Docs Genel Özellikleri Eğer Gmail kullanıyorsanız, Google docs’u kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Programın oldukça basit bir

Voscreen

Resim
Voscreen , farklı seviyelerde İngilizce bilenlere hitap eden, kolay kullanışlı bir uygulama. Hem görerek hem de duyarak öğrenmenizi ya da bildiğiniz konularda hafızanızı tazeleme imkanı sunan uygulama, maksimum 15 saniyelik video içeriklerinden oluşuyor.

Mindmeister

Resim
Mindmeister, kavram haritası hazırlamada kullanılabilecek bir Web 2.0 aracıdır. Fakat burada materyal hazırlarken kullanıcıyı birçok yönden kısıtlamalarda bulunulmaktadır. Örneğin kavram haritamıza istediğiniz bir resmi eklemek veya bağlantılar arasında düzenleme yapmak istediğinizde program buna izin vermemektedir. Bence bu Web2.0 aracının en önemli dezavantajı. Aynı zamanda hazırlanan materyali paylaşmak için sürümü yükseltmemiz gerekir bu da yine aracın negatif yönlerindendir. Sağ tarafta yer alan araçlar bölümünden düzenlemeler yapmamıza yardımcı olacak birçok simgeler yer almaktadır. Şablonların altında ise özelleştir seçeneği ile yazı tipi ve renkleri ile ilgili özellikler yer almaktadır. Ben bir eğitimci olarak böyle bir araç kullanmayı tercih etmezdim çünkü yaratıcılığı fazlasıyla kısıtladığı düşüncesindeyim. Hazırlamış olduğum kavram haritası örneği:

Seesaw

Resim
Seesaw bir dijital portfolyo oluşturma aracıdır. Windows, IOS ve Android platformlarda çalışabilen bu aracın öğrenciler tarafından kullanımı çok kolay olan bir arayüzü vardır. Böylece öğrenciler fotoğraf, video, çizim, yazı ve link ekleyerek elektronik portfolyolarını zenginleştirebilirler. Öğrencilerin öğrenmelerini destekleyen elektronik portfolyolara seesaw aracı sayesinde hem öğrenciler hem de öğretmenler ve veliler tarafından ulaşılabilir. Bu seesaw aracının en güçlü yönlerinden biridir çünkü öğretmenler öğrenci çalışmalarına anında geri bildirim verirken veliler de öğrencilerin okulda yapmış olduğu çalışmaları takip etme şansı yakalarlar.